Zawartość białka w typowych produktach (zwierzęcych i roślinnych)

Zawartość białka w typowych produktach (zwierzęcych i roślinnych)

Białko jest nieodłącznym elementem zdrowego i korzystnego stylu żywienia. Jego spożycie u osób zdrowych powinno wynosić co najmniej 0,8 grama na kg masy ciała. Jest obecne praktycznie w każdym produkcie, jaki spożywamy. Sytuacja nie jest jednak jednoznaczna, bo białko w każdym produkcie ma inny skład i dostarcza innych aminokwasów. Ponieważ chcemy utrzymać swoje mięśnie w dobrej kondycji, zależy nam na dostarczeniu najważniejszych egzogennych aminokwasów – jest ich 9. Jaka jest zawartość białka w typowych produktach, i które zawierają najlepsze białko?

Ile białka zawierają typowe produkty? Które białko jest najbardziej wartościowe?

W diecie przeciętnego kowalskiego znajdują się głównie zboża, pseudozboża (kasze), fasola, soczewica, mięso i nabiał. W przeciętnym kawałku sera żółtego o wadze 100 g znajduje się 25 g białka, w serze białym ta sama ilość dostarczy od 15 do 20 g. Mięso w przypadku piersi z kurczaka daje nam aż 20 g białka na 100 g produktu dostarczając jedynie 100 kcal. Warzywa natomiast są bardzo niskokaloryczne i przez to nie są najlepszym sposobem na zapewnienie sobie tego makroskładnika – przeciętny pomidor to zaledwie 20 kcal i 1g protein na 100 g. Chleb z pszenicy dostarczy 9 g białka, a ryż jedynie 3 g, przy czym nie będzie to białko pełnowartościowe. Produkty stosowane przez wegetarian takie jak soczewica czy fasola dadzą od 15 do 25 g białka, ale w towarzystwie około 70 g węglowodanów. Najbardziej wartościowym źródłem białka roślinnego jest komosa ryżowa obfitująca w 15 g białka o zbilansowanym profilu aminokwasowym. Jeśli z jakiegoś powodu nie jesteśmy w stanie pozyskać wystarczającej ilości białka z diety, możemy zdecydować się na suplementację.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments