Jak spalić tłuszcz i utrzymać ten stan

Jak spalić tłuszcz i utrzymać ten stan

Jaka dieta jest odpowiednia w trakcie długotrwałego spalania tłuszczu – oraz po niej?

W początkowych fazach redukcji nadwagi macie idealną możliwość, by wybrać styl odżywiania, który będziecie realizować po zakończeniu procesu obniżania masy ciała. Macie następujące możliwości:

1. Dieta dzielona

Jest odpowiednia dla każdego, chodzi w niej tylko o oddzielanie produktów z przewagą protein od produktów, zawierających przede wszystkim węglowodany. W ten sposób „z gry” wypadają wszystkie „gainery”.

2. Wegetarianizm

Błonnik

Błonnik

Począwszy od najprostszej wersji, którą jest ąuazi-wegetarianizm, gdzie od czasu do czasu spożywa się białe mięso i ryby, przez laktoowo-wegetarianizm – tylko produkty mleczne i jaja bez jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego, aż po weganizm – nie spożywa się niczego, co jest pochodzenia zwierzęcego.

Problematyce wegetarianizmu bliżej przyjrzeć się tutaj nie możemy, generalnie może być on odpowiedni ale dla dorosłych w aktywnym wieku, przede wszystkim dla kobiet i dla osób z grupą krwi „A”.

3. Dieta „surowa”

Bardzo specyficzny i przy tym w zasadzie „bardzo zdrowy” styl odżywiana, który w nowoczesnym społeczeństwie nie przypadłby do gustu. Jest on o tyle szczególny, że jego w przypadku nie bierze się w ogóle pod uwagę szerokiego obecnie asortymentu produktów przetworzonych.

4. Makrobiotyka

Biorąc pod uwagę najnowsze dane naukowe oraz obiektywne przesłanki co do ich rzeczywistej wartości – nie uważam makrobiotyki za zdrowy i możliwy do realnego wykorzystania styl odżywiania.

5. Dieta zgodna z grupą krwi

O tym stylu dyskutuje się już wiele lat, jego wartość jest przez specjalistów najczęściej poddawana w wątpliwość (tak jak wszystkie inne rewolucyjne a przy tym często prawdziwe teorie), niemniej jednak jego podstawowa zasada jest słuszna. Przy jego realizacji występują problemy związane z wyborem odpowiednich produktów a także z tym, że ludzie często są bardzo wygodni i niekonsekwentni.

6. Dieta strefowa

Opracowany przez dr Searsa reżim oparty jest na najnowszych badaniach. Oznacza to, że zakłada przyjmowanie protein w równowadze z tłuszczami, ograniczając przy tym przyjmowanie węglowodanów. Podobny jest do diety redukcyjnej dr Atkinsa – patrz niżej.

7. Dieta dr Atkinsa

Ogólnie znany reżim redukcyjny, uznawany za ryzykowny, w większości odrzucany przez specjalistów, obecnie przeżywa renesans. Jedyny problem polega na minimalizowaniu ilości przyjmowanych węglowodanów, co powoduje powstawanie ketonów. Związane jest to z nieprzyjemnymi stanami zarówno natury fizycznej, jak i psychicznej.

 

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments